Йод за психично здраве на децата ПДФ Печат Е-мейл

ДЕЦАТА ВИ ЩЕ БЪДАТ ЗДРАВИ, БОДРИ, ЕНЕРГИЧНИ, УМНИ И ОТЛИЧНИЦИ,

ако ежедневно получават препоръчаните от УНИЦЕФ 100-150 мкг безопасен йод.

Не чакайте да ги нападнат вируси, умора, апатия!

Помогнете им, за да могат бързо и леко да усвояват  учебния материал.

Преди години съществуваше, освен масовата с йодирана сол, и ДОПЪЛНИТЕЛНА йодна профилактика, която обхващаше децата от предучилищна възраст и учащите се до 18 годишна възраст, както и бремените и кърмачките, и се извършваше с дражета калиев йодит (антиструмин). «Децата до 7 години получават по 1 драже от 05.мг, а останалите – по едно драже от 1 мг седмично. Бремените и кърмачките – по 1-2 дражета седмично от 1 мг. Раздаването на антиструмина става безплатно от здравните кухни в детските и женските консултации и от учителите в училищата. Учениците трябва да приемат антиструмина и през ваканциите.» - д-р Т.Стайков, 1974 г.

Кой и кога отмени съществуващата практика? Кой изложи хората от свръхрисковата група - деца, бременни и кърмачки, на безконтролен дефицит на йод със  съответстващи последствия и страдания?

Дефицитът на йод е единствена, и по данни на световната статистика, най-разпространена причина за мозъчни увреждания и нарушаване на психичното развитие, най-честата причина за умствено изоставане и психични разстройства - раздражение, мнителност, разсеяност, отслабване на паметта, остри безпокойства, стрес, депресия, агресия, гневни атаки.

"Предотвратяването на йоддефицитните заболявания е толкова леко, че раждането даже на едно дете с церебрални проблеми поради тази причина се явява престъпление." - Анри Лабуисс, УНИЦЕФ, 1978

Руски професор, детски ендокринолог, доктор на медицинските науки, член на Международния съвет за контрол на йоддефицитните заболявания Дмитрий Шилин пише: «Съгласно международните препоръки от 2007 година ... от момента на раждане 90-120 микрограма  Е-Ж-Е-Д-Н-Е-В-Н-О! Запомнете, че по време на целия период на  бебешката възраст  - поне С-Т-О! А по какъв начин йодът, и още повече в такова количество, може да попадне в организма на бебето? Съвършенно ясно, че в тази възраст това може да стане само с млякото на мама, ако тя приема достатъчно безопасен йод…»  

«Нали не се съмнявате в това , че бебето има нужда от витамин D (рибено масло)? Да, той е необходим за нормалното развитие на скелета и за да предотврати рахит. Точно по същия начин е нужен и йод – в тази възраст за нормалното «узряване» на мозъка и за да не се допусне слабоумие. Сложно е да се каже кое е по-важното. Очевидно, че и едното и другото! Затова съвременната педиатрия, след почти стогодишната практика по профилактика с витамин D, вече по утвърдената пътечка активно би трябвало в ХХ1 век да внедри и профилактиката на йодния дефицит.» - професор Шилин.


НАДЕЖДАТА Е, че приключилият на 1 юни 2018 г.тригодишен мащабен европейски проект ще напомни на българските власти за тази неизвестно защо отменена профилактика:

EUthyroid: «Дейностите по проекта гарантират, че независимо от променящите се хранителни навици и големи регионални различия, нито едно дете в Европа няма повече да бъде изложено на риск от йоден дефицит.»MAXLife, София, кв.Иван Вазов, ул.Крайще 3, тел.02 981 92 39, 0878 56 74 91,  понеделник-петък от 10 до 18.30, събота от 10 до 16 ч.

Ирисова диагностика за бъдещи родители (информира за микроелементния баланс). Консултант д-р Галина Попова, детски невролог, тел.0885 586 072ВАЖНО ЗА ТЕЗИ, КОИТО НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА!

В Унгария на правителствено ниво е одобрена програма "Предотвратяване на дефицита на йод при деца от предучилищна и училищна възраст". В училищата вместо различните напитки за масова употреба се използва продукт "ЙОДИКУМ", създаден на базата на "ЙОДИС-К".  Този факт е способствал за повишаване успеваемостта на децата, намаляване на отсъствията по болест, в това число и на щитовидната жлеза.

В град Дебрецен, където дефицитът на йод обхващал 100% население, въпросът за профилактична употреба на йод вече е решен.  През 2005 година в Париж на Световното изложение, посветено на проблемите на изхранване, "ЙОДИКУМ" е награден със златен медал.

Освен в Унгария, вече  и в  Германия, Полша, Словакия и др.европейски държави вода, обогатена  с йод по технологията на акад.Мелниченко, се налага като най здравословен и безопасен източник на йод.


Делово предложение към уважаемите  български  бизнесмени!

Суровината за производство на йодирани продукти "ЙОДИС-К" е с швейцарски патент, което говори за международно признание и  качество. Добавена във вода, кисело мляко, бисквити и каквато и да е храна за  деца и ученици, даже  в любимата дъвка,  ще укрепи детското  здраве и имунитет!

Добавена в училищните басейни ще направи морето близко и целогодишно!


 
 

Новини