Югозападна България е без нито един ендокринолог ПДФ Печат Е-мейл

Йодната профилактика не лекува болести, възникнали вследствие на дефицит на йод. Тя предотвратява тяхна поява.

Водата, обогатена с йони на йод + селен  не е лекарство, а уникален продукт за ежедневна употреба.

Безопасна, без противопоказания, лесно усвоявана дневна доза на йод и селен  за деца и възрастни, птици, животни и растения!

Може би тогава ще са по-малко случаите на "ендемична фамилна амилоидна невропатия" в Югозападна България, или случаите с "балканска ендемична нефропатия" във Врачанско, Монтанско и Видинско, както и с всички останали редки заболявания, от които страдат половин милион българи.

Редките заболявания са наследствени болести на обмяната на веществата, която обмяна зависи от състоянието на най-голямата ендокринна жлеза - щитовидната.

През 1983 година Световната здравна организация въввежда термин «йоддефицитни заболявания» с което подчертава, че при дефицит на йод страда не само щитовидната жлеза и че проблемите при нея далеч не са единствените и най-страшни за организма на човека. Само част от постъпващия в организма йод се използва от щитовидната жлеза за синтезиране на хормоните, останалото количество е необходимо за дезинфекция на организма и регенерация на клетките. От което следва, че добри анализи на щитовидната жлеза не означават, че организмът няма нужда от йод.

Проблемите при щитовидната жлеза заради дефицита на йод и свързаните с това последствия,  са най-разпространените ендокринни заболявания.

В България 1 ендокринолог се грижи за здравето на около 20 000 души: www.endo-bg.com

На  мое обръщение от 09.09.2015 г. до Премиера г-н Борисов получих отговор от МЗ  № 94-233/29.10.2015: «С използването на йодирана сол България постигна успех в елиминиране на йоддефицитните заболявания, като от 23% през 90-те години на миналия век те спаднаха до 2.8%, което е под равнището на значимост за общественото здраве».

На 01.06.2015 г. стартира тригодишен европейски проект EUthyroid за «елиминиране на йодния дефицит и предотвратимите свързани с йодния дефицит заболявания в Европа». Само можем да гадаем за мащабите на здравните проблеми, произтичащи от недостига на йод." професор  Хенри Вьолтцке, координатор на проекта EUthyroid.

«Над 360 милиона европейски граждани страдат от различни заболявания свързани с нисък прием на йод…. Целта на проекта Euthyroid е да се оценят програмите за превенция на йодния дефицит и техните мониторни системи в 24 европейски държави…» https://projects.uni-sofia.bg/ProjectDetails.aspx?ProjectId=1765


НА 17.12.2015 ИЗПРАТИХ МОИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ ПРЕМИЕРА г-н БОРИСОВ: 

ВЪПРОС № 1: България включена ли е в списъка на тези 24 европейски  държави? Ако не е включена – какви  са основанията?    

ВЪПРОС № 2: Реална ли е цифрата  2.8% йоддефицитни заболявания в България, при положение, че в Европа тази цифра е почти 80% - «над 360 милиона (от над 500 милиона) европейски граждани страдат от различн заболявания, свързани с нисък прием на йод».  

ВЪПРОС № 3: Кой контролира и носи отговорност за обезпечаване на деца и възрастни с препоръчителната  от СЗО и УНИЦЕФ дневна доза на йод? (особено в свръхрисковите групи на новородени,  бременни и кърмещи жени?)


Още преди един век великият Пирогов  предположил, че бъдещето трябва да принадлежи на профилактичната медицина.

За съжаление, съвременната медицина е ориентирана преди всичко към откриване и лечение на вече появили се болести.

Харчат се милиарди за създаване  на нови лекарства и апаратури за диагностика и лечение, въпреки, че е по-евтино и по-просто отначало да се изучи влиянието на храната и екологичните климатични и почвени фактори, които понякога въздействат отрицателно на имунната система на организма. Слаб имунитет - болни хора!

Детски ендокринолози в ендемичните  райони няма. Значи няма кой да носи отговорност за това, дали децата, които живеят в тези условия, получават препоръчителната  от СЗО и УНИЦЕФ ежедневна профилактична доза на йод 90-150 мкг, за да бъдат умни и здрави.

http://radiovidin.bnr.bg/Shows/Magazin/cvetovete-na-denq/Pages/Lipsvat-specialisti-za-diabetno-bolnite-deca.aspx

Югозападна България е без нито един ендокринолог!

09.11.2012 13:52; 24 часа онлайн;

Снимка:Интернет

Неравномерно е разпределението на еднокринолозите у нас, коментират от Сдружението на детските ендокринолози. Експертите са категорични, че във Видин, Монтана, Враца и Лом няма специалисти. В Югозападна България също няма нито един ендокринолог, съобщи „Дарик".

Първокласниците ни са на второ място по затлъстяване сред децата от осем европейски държави, обяви професор Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

За съжаление статистиката е доста тревожна. Тя показва, че ако наднорменото тегло сред малчуганите не е намаляло от 1998-а година, то затлъстяването се е увеличило двойно за последните 14 години.

Към момента 70 са децата в България, които са с инсулинови помпи. За основен проблем на инсулинозависимите пациенти, от сдружението посочват факта, че страната ни е единствената в Европа, която не плаща дори част от тези помпи. В Македония, например тези устройства се реимбурсурали напълно.

13 000 лева за нужни да заплати всеки пациент, за да избегне тежките усложнения. Цената на такава помпа е 8000 лева, като консумативите за нея излизат по още 400 лева месечно.


 
 

Новини