ДЦП и "ЙОДИС-К" ПДФ Печат Е-мейл

Възмутена препрочитам Press Release за проведената на 10.03.2018 г. ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ на тема  "ЙОДЕН ДЕФИЦИТ В БЪЛГАРИЯ. БРЕМЕННОСТ И ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ".

В угода на кого продължаваме да твърдим, че в България няма дефицит на йод, след като анализите показват, че «адекватен йоден прием и йоден хранителен статус се наблюдава на популационно ниво при 39.2% от бременните жени във втори и трети триместър», и че има «относително висок дял на бременни жени с ниски нива на ексретиран йод в урината – 40%, което определя дефицитен йоден статус». Това са резултати от проведени изследвания съгласно Заповед на МЗ № РД -28-204/19.11.2012 г.

В материала се споменава проф.Стайков, който заедно с колеги през 1956 стартира кампанията за масова йодна профилактика. НО, НЕИЗВЕСТНО ЗАЩО НЕ СЕ ЦИТИРА и друго мнение на д-р Стайков - ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ по-късно, от 1974 година, за ДОПЪЛНИТЕЛНАТА към йодираната сол профилактика за свръхрисковата група на деца до 18 години, бременни и кърмачки.: «Децата до 7 години получават по 1 драже от 05.мг, а останалите – по едно драже от 1 мг седмично. Бремените и кърмачките – по 1-2 дражета седмично от 1 мг. Раздаването на антиструмина става безплатно от здравните кухни в детските и женските консултации и от учителите в училищата. Учениците трябва да приемат антиструмина и през ваканциите.»

КОЙ ОТМЕНИ ТАЗИ ПРОФИЛАКТИКА и остави на произвола на съдбата здравето на децата до 18 години, на бременните и кърмачките?  


Press Release за проведената на 10.03.2018 г.
ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА "ЙОДЕН ДЕФИЦИТ В БЪЛГАРИЯ. БРЕМЕННОСТ И ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ"

Близо четиристотин хиляди българи са с намалена функция на щитовидната жлеза.
От употребата на йодирана сол зависи интелигентността на нацията ни.

Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове сол, е жизненоважна за раждането на интелигентни деца и за здравето на щитовидната жлеза. Това стана ясно на Практическа конференция на тема „Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм”, организирана от Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и подкрепена с лектори ендокринолози от Българското дружество по ендокринология. Тя е част от проекта Euthyroid - най-мащабното общоевропейско проучване върху йодния дефицит и свързаните с него заболявания на щитовидната жлеза.
Още през 1956 г. акад. Иван Пенчев – основателят на ендокринологията в България, заедно с най-известните си ученици проф. Папазов, проф. Върбанов и проф. Стайков правят масов скрининг на един милион българи и установяват, че 50% от населението има гуша, а 3% е с кретенизъм (6000 души). Този значим здравен и социален проблем налага старта на масова йодната профилактика в страната. Това се е случило 32 години преди ООН да обяви йодния дефицит за глобален здравен проблем и да набележи стратегии за неговото решаване.
Тази година се навършват 60 г., откакто в България се провежда държавна политика за преодоляване на йодния дефицит чрез йодиране на солта с цел профилактика на заболявания на щитовидната жлеза и за раждането на здрави и умни български деца. По този повод Българското дружество по ендокринология започва информационна кампания, чиято цел е да събуди вниманието на обществото към последиците от йодния дефицит. Тревожен е фактът, че близо четиристотин хиляди българи, на възраст между двадесет и осемдесет години имат намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават за първи път по време на случайно участие в скрининг. „Друга цел е да отвоюваме от здравната администрация платена от Здравната каса амбулаторна процедура, чрез която веднага след установяването на бременността жените с рискови фактори за тиреоидни заболявания и диабет да се подлагат скрининг за тези заболявания”, обясни проф. Борисова – Председател на Българско дружество по ендокринология и Началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ Софиямед.
Когато бременната жена не приема йодирана сол, необходима за производството на тиреоидни хормони, тя няма да осигури на бебето си достатъчно хормони. Мозъкът ще се формира непълноценно и това ще е фатално за интелигентността му. Бебетата нямат собствена щитовидна жлеза. Тя започва да се формира след третия месец от бременността и започва да има собствена продукция на хормони едва към шестия месец”, обясни проф. д-р Анна-Мария Борисова.
Проф. Людмила Иванова от Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски” координатор на проекта EUthyroid за България съобщи, че част от проекта е проследяване на три кохортни проучвания майка – дете в държави с различен йоден прием: „Проследявани са жени с различен йоден прием преди забременяване и по време на бременността, както и тяхното поколение за нивото на когнитивната функция. Предварителните резултати сочат, че при йоден дефицит на бременната честотата на говорна патология у поколението е по-висока.” В тази връзка проф. Михаил Боянов добави, че се проучва и връзката между йодният дефицит и повишена честота на Синдрома на дефицит на вниманието.

На събитието специалистите подчертаха, че една от основните мисии на масовата йодна профилактика е всяка жена да влезе в бременността си с адекватен йоден прием, съотвенто с нормален тиреоиден статус. Много от бременните жени, особено в големите градове употребяват алтернативни видове сол, смятайки ги за по-полезни. Рискът от системна употреба на алтернативни видове сол е заради тяхното ниско съдържание на йод и наличието на примеси и замърсители, включително радиоактивни вещества, което може да възроди йодния дефицит в България. „Агенцията по безопасност на храните би трябвало да провежда системен мониторинг на съдържанието на йод в солта и на качеството на алтернативните видове сол. Това, което трябва да се изпълнява е Постановлението на Министерски съвет от 1994 година, което задължава на територията на Република България да се предлага единствено йодирана сол, която да отговаря на приетите стандарти”, добави проф. Иванова.
Доц. Боян Нончев от Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив цитира изследвания, според които прекалено големи количества йод също не са полезни. Прекалено многото йод увеличава риска от автоимунни заболявания, но в региони с йоден дефицит. Оптималното количество йод се постига с приемането на храни приготвени с йодирана сол – хляб, мляко, сирене, както и от рибата”, категоричен е доц. Нончев. 
За допълнителна информация:
Елена Цонева- Папуджиева, PR Care - 0878 865077
Росяна Сотирова, PR Care - 0897 921690


Жена с дефицит на йод (хипотиреоза) трудно може да забременее. Статистиката показва, че такива случаи са само около 0,3%. При половината от тях бременността завършва със спонтанен аборт, а останалите раждат деца с физически, умствени, а в бъдеще и репродуктивни проблеми.

«Предотвратяването на йоддефицитните заболявания е толкова леко, че раждането даже на едно дете с умствени проблеми поради тази причина се явява престъпление.» (Анри Лабиусс, УНИЦЕФ, 1978)

EUthyroid: «Дейностите по проекта гарантират, че независимо от променящите се хранителни навици и големи регионални различия, нито едно дете в Европа няма повече да бъде изложено на риск от йоден дефицит.» В Европа - да. А в България?


В древния Египет около шията на младите булки завръзвали тънък копринен конец. Късането на  конеца означавало, че жената е бременна, т.е., настъпва време, когато нейната щитовидна жлеза се увеличава в резултат на по-интензивна дейност. За развитието на плода, докато не започне да се формира неговата щитовидна жлеза и даже след като тя бъде сформирана, единствен източник на йод  е този  йод, който циркулира в кръвта на майката. Дефицитът на йод при бременните крайно неблагоприятно въздейства на децата, като се започне от  вътреутробното развитие и се стигне до половото съзряване.

През 1983 година Световната здравна организация въввежда термин «йоддефицитни заболявания» с което подчертава, че при дефицит на йод страда не само щитовидната жлеза и че проблемите при нея далече не са единствените и най-страшни за организма на човека. От ежедневно постъпващият в организма йод  една част се използва от щитовидната жлеза за синтезиране на хормоните, останалото количество е необходимо за дезинфекция на организма и регенерация на клетките. От което следва, че добри анализи на щитовидната жлеза не означават, че организмът няма нужда от йод.

През 1990 година СЗО провъзгласява дефицитът на йод като критически значим и глобален проблем, касаещ здравето на всички слоеве население. Най-опасните заболявания, предизвикани от недостатък на йод в организма са: мъжко и женско безплодие, спонтанни аборти, раждане на недоносени или мъртви деца, раждане на деца с тегло под нормата, глухонемота, умственна изостаналост, остри психични заболявания, кретинизъм. Дефицитът на йод е единствена, и по данни на световната статистика, най-разпространена причина за мозъчни увреждания и нарушаване на психичното развитие, най-честата причина за умственно изоставане и психични разстройства.

Може би по тази причина главен  символ на Международния комитет за контрол на йоддефицитните заболявания (ICCIDD) се явява  човешкият мозък. В книгата на  Дейл Карнеги «Как да печелим приятели и да влияем на другите».може да прочетете такъв пасаж:  «Вие знаете ли кое ще ни спаси от слабоумие?  Много малко.  Количеството йод във Вашата щитовидна жлеза, което струва не повече от 5 цента. Ако хирург отвори Вашата щитовидна жлеза и извлече тази капка йод, Вие ще се превърнете в идиот. Нищожна капка йод, която можете да купите за 5 цента в аптеката на ъгъла – това е всичко, което  стои между Вас и психиатрията. Йод за 5 цента. Няма с какво особенно да се хвалим, нали?»


В края на 1989 година в Ню Йорк лидерите на почти всички държави се обединяват в името на по-добър живот за децата и приемат Международна конвенция за правата на детето и План на действия за нейната реализация. Главните задачи са: 1. с помощта на йодирана сол до 2000 г.да бъдат ликвидирани дефицита на йод и йоддефицитните заболявания;  2. да се сложи край на скрития клетъчен глад - хроничния дефицит на аминокиселини, макро- и микроелементи, на витамини, ензими, мастни киселини и качествена вода.

Гладът свързан с храната може да се залъже, но скритият клетъчен глад – невъзможно. И това е причината хроничните болести да "младеят".

От българска страна Конвенцията за правата на детето е ратифицирана от ВНС на 11.04.1991 година (Държавен вестник №32 от 23.04.1991)

Съгласно тази конвенция всяка бременна има право на ЕЖЕДНЕВНА адекватна употреба на йод (200 мкг йод) за обезпечаване на безпроблемна бременност и раждане на физически и умственно здрави деца, и всяко дете има право на ЕЖЕДНЕВНО адекватно снабдяване с йод  (до 2-годишна възраст  нормата е 90-100 мкг йод) за обепечаване на нормалното му развитие, за пълноценен живот и репродуктивно здраве. До 2-годишна възраст усилията за отстраняване на мозъчни нарушения при новородените са най-ефективни.


Руски професор, детски ендокринолог, доктор на медицинските науки, член на Международния съвет за контрол на йоддефицитните заболявания Дмитрий Шилин пише: «Съгласно международните препоръки от 2007 година – не по-малко от това, което се полага на възрастния човек, т.е. от момента на раждане 90-120 микрограма   Е-Ж-Е-Д-Н-Е-В-Н-О! Запомнете, че по време на целия период на  бебешката възраст  - поне С-Т-О! А по какъв начин йодът, и още повече в такова количество, може да попадне в организма на бебето? Съвършенно ясно, че в тази възраст това може да стане само с млякото на мама, ако тя приема достатъчно безопасен йод…»  http://medi.ru/doc/162602.htm

«Нали не се съмнявате в това , че бебето има нужда от витамин D (рибено масло)? Да, той е необходим за нормалното развитие на скелета и за да предотврати рахит. Точно по същия начин е нужен и йод – в тази възраст за нормалното «узряване» на мозъка и за да не се допусне слабоумие. Сложно е да се каже кое е по-важното. Очевидно, че и едното и другото! Затова съвременната педиатрия, след почти стогодишната практика по профилактика с витамин D, вече по утвърдената пътечка активно би трябвало в ХХ1 век да внедри и профилактиката на йодния дефицит.» - професор Шилин


През 2007 година в "Public Health Nutrition" са публикувани нови препоръки на експертна група на СЗО и ЮНИСЕФ по профилактиката на йодния дефицит при бременни и кърмещи жени. Загриженността на експертите е свързана с признанието, че йодираната сол не е оправдала надеждите за ликвидация на дефицита на йод към 2000 г. Още повече - след 2001 г. прогресът в ликвидацията на йодния дефицит замира, независимо от това, че 2 години по-рано  асамблея на СЗО в Женева  приема поредна резолюция  с препоръки  дефицитът на йод да бъде ликвидиран към 2005 година.  При това използването на йодирана сол за профилактика на дефицита на йод вече не се счита безалтернативно, защото солта става признат фактор за риск от високо кръвно, което води до сърдечно-съдови проблеми, които пък са основна причина за смъртност в света. Йодирането на солта остава основна стратегия в борбата с дефицита на йод, но СЗО препоръчва да се намалява нейната употреба, съответно намалява и ежедневното обезпечаване с  йод.

Експертите на СЗО решават да въвведат  термин "допълнителна стратегия" към йодираната сол, т.е.използване и на други възможности за компенсиране на йодния дефицит.  Украинският продукт "ЙОДИС-КОНЦЕНТРАТ" е може би първи и единствен продукт, получил международно признание като безопасна допълнителна стратегия към йодираната сол за обезпечаване на необходимата дневна доза на йод за бременни. Това е отразено в писмо на името на акад.Василий Мелниченко и неговия коллега Анатолий Ярощук, подписано от президента на регионалното отделение на Международния комитет за контрол на йоддефицитните заболявания в Делхи. Щом като продуктът е безопасен и без противопоказания за бременни, това означава че се препоръчва и за деца и възрастни.

През същата 2007 година експерти на СЗО отчитат, че не намалява, а расте количеството на новородени с умствени проблеми и приемат и второ важно решение - да увеличат препоръчителната доза на йод за бременни от 200 мкг на 250 мкг - "за да бъдат предотвратени нарушения в развитието на мозъка при бъдещите поколения деца в цял свят".   Дефицитът на йод може да наруши церебралното развитие на плода или в началото на бременността, когато  постъпващите от майката чрез плацентата хормони са недостатъчни заради дефицита на йод, или в края на бременността и периода на кърмене, ако щитовидната жлеза на плода/новородено не се обезпечава  с дневната норма на йод.

Жена с дефицит на йод (хипотиреоза) трудно може да забременее. Статистиката показва, че такива случаи са само около 0,3%. При половината от тях бременността завършва със спонтанен аборт, а останалите раждат деца с физически и умствени, а в бъдеще и репродуктивни проблеми. Но по-долу е съобщение за проверка на йодния статус на бременни, ограничено неизвестно защо в рамките на 2 и 3 триместър.

Информация за проведените изследвания съгласно Заповед на МЗ №  РД -28-204/19.11.2012 година: http://ncphp.government.bg/files/Duleva_IDD_NCPHA.pdf показват, че «адекватен йоден прием и йоден хранителен статус се наблюдава на популационно ниво при 39.2% от бременните жени във втори и трети триместър», и че има «относително висок дял на бременни жени с ниски нива на ексретиран йод в урината – 40%, което определя дефицитен йоден статус».

За развитието на плода, докато не започне да се формира неговата щитовидна жлеза, и даже след като тя бъде сформирана, единствен източник на йод е този йод, който циркулира в кръвта на майката.

Ако бременната изпитва недостиг на йод през първия триместър, то бъдещото дете ще сподели участта на глухонемите, физически и умственно изостаналите, а ендокринни проблеми през първите седмици на бременността увеличават риска за порок на сърцето на новороденото.

През втория триместър, дори когато вече заработи щитовидната жлеза на плода, пак майката трябва да я обезпечи с йод за нормалното и функциониране. През този период йодът и хормоните на щитовидната жлеза са нужни за развитието на плода, белият дроб и структурите, които са отговорни за адаптацията на детето след раждане. Именно от този етап произтичат причините за ранната детска смърт, особенно през първия месец след раждането.

При недостиг на йод през третия триместър бременността става още по-проблемна, защото йодът освен за пълноценната дейност на щитовидната жлеза и развитието на плода е нужен за интензивно чистене на кръвта от токсините на двата (трите) организма. Токсемия – това е самоотравяне на организма от попадналите в кръвта токсини, които тя разнася по цялото тяло на майката и плода. Ако тези токсини не се изхвърлят своевременно ще настъпят опасни усложнения както при майката, така и при плода – мозъчни, бъбречни, увреждания на черния дроб и др.

По думите на бившия Генерален секретар на Световната здравна организация д-р Гру Харлем Брунтланн 11 милиона деца, от които  8 милиона -  бебета, ежегодно умират от болести, които могат да бъдат предвидении и предотвратени.

Провеждането на безусловна йодна профилактика при бъдещи родители, бременни или кърмещи жени, особенно при децата от момента на раждане до двегодишна възраст,  трябва да стане своеобразен професионален и граждански  кодекс на честта за всеки лекар, който наблюдава тези категории.

Експерти на СЗО считат за безопасна ежедневна доза на йод в 1000 мкг. В България хората се плашат от излишен йод. Специалистите отлично знаят, че почвата в планинските райони на страната е бедна на йод, бедни на йод ще са растенията - плодове и зеленчуци, бедни на йод ще са фуражните растения за птиците и животните, съответно млякото, месото, яйцата. Другите два източника на йод са йодираната сол и йодсъдържащите препарати. Проблемите при последните са не от количеството на йода в тях, а от това, че този йод се натрупва в организма.

Всеки трябва да знае, че ежедневно постъпващият в организма йод сваля напрежението и стреса, поддържа пълноценната дейност на щитовидната жлеза и като следствие нормализира обмяната на веществата, интензивно чисти кръвта от вирусна, бактериална, паразитна и гъбична инфекции, от хранително, алкохолно, никотиново и наркотично отравяне, от вредните примеси във въздуха, изцяло неутрализира действията на радиацията. Но това трябва да е продукт, в който йодът е представен в безопасна форма или йод в йонна форма на водна основа, който безпроблемно минава през мембраната на клетката и също така безпроблемно се извежда без да се натрупва в организма и причинява вреда на здравето.

Възможно ли е благополучието на всеки човек, страна, свят, стратегически да зависи от един микроелемент, когато всъщност за здравето на организма ежедневно са необходими 25 микроелементи, като 18 от тях са абсолютно необходими, а останалите 7 - просто полезни (в меда има 22 от 25-те микроелемента)?  Не трябва да се забравя, че дефицитът на който и да е микроелемент води до появата на неговия антагонист – тежък метал. Наличието на тежки метали в организма са причина за отслабване на имунитета. Като следствие – успешни атаки на вируси, паразити, гъбички, радиации. Като следствие – интоксикация на организма, появата на тумори и съдбоносни здравословни проблеми.

Говори се, че Баба Ванга в средата на 80-те години била казала: "Ще се намери лекарство от всички болести, ще го произвеждат от водорасли и ще се продава по целия свят." Дали Баба Ванга не е имала предвид йода от морските водорасли? Основен резервуар на йод е световният океан - в 1 л вода се съдържат 50 мкг йод. Пример за стратегическата роля на йода е Япония. Независимо от ядрените бомбардировки и разрушения по време на Втората световна война, страната много бързо се възстановява и напредва. За 30-35 години заема лидерски позиции благодарение на интелекта, трудолюбието, спокойствието, и даже дълголетието на хората, които заедно с храната ежедневно  приемат от 1 000 до 13 000 мкг йод.


ВОДА С ЙОНИ НА ЙОД ЗА ЗДРАВЕТО НА БРЕМЕННИ И НОВОРОДЕНИ

Продуктът "ЙОДИС-КОНЦЕНТРАТ"  се внася на територията на Евросъюза, вкл.България, като  суровина за производство на йодирани продукти. Това е воден разтвор, обогатен с йони на биологично активен и термически стабилен йод c концентрация 20мг, 40мг, 50мг, 70мг и 80 мг/куб.дм. Гарантирана дневна доза на йод в съответствие с препоръките на Световната здравна организация  за бременни и кърмещи жени, деца и възрастни, птици, животни и растения. Уникалният продукт е  без противопоказания, абсолютно безопасен, защото йодът в йонна форма на водна основа не се натрупва в организма, а  безпроблемно се извежда от клетките  и не предизвиква  здравословни  патологии.

В анотациите към всяка бутилка, в зависимост от възрастта и концентрацията на йода,  са указании дози, които не трябва да се превишават. Съответните  дози могат да бъдат добавяни в чай, компот, супи и т.н. Оптимален вариант е да се се приготви половин литрова бутилка с вода, да се остави отворена за 15-20 минути, за да се изветри  хлорът, и тогава в нея да се добави съответстващата доза йод, която се изпива на части през деня. Водата за къпането на бебетата се подготвя по същия начин – във ваничката се наливат  10 л гореща вода, изчакват се 15-20 минути, за да се изветри  хлорът и тогава се добавя съответстващата доза на йод. Такива ванички още от първите дни след раждане  (през ден) дават впечатляващи резултати при децата, особенно при тези с ДЦП и др.нарушения.

"ЙОДИС-КОНЦЕНТРАТ" не е лекарство, а се явява същина на здравето!  Човешкият организъм представлява съвкупност на системи от органи.  Органите представляват комплекс от тъкани - съединителна, епителна, мускулна, нервна. А те съответно са изградени от специализирани клетки. Здравето на всяка една от милиардите клетки  зависят  от хормоните на щитовидната жлеза, от кислорода и от непрекъснато постъпващи  биологично активни вещества (аминокиселини, макро- и микроелементи, витамини, ензими, мастни киселини, качествена вода).

Йодът е стратегически елемент и в трите фактора:

1. за синтезиране на пълноценни хормони на щитовидната жлеза (тироксинът, който повишава способността на клетките да се освобождават от вредните вещества, увеличава тяхната съпротивляемост и регулира енергетичния обмен, на 65% се състои от йод.

2. за предотвратяване на  кислороден глад на клетката  (за сведение: през 1931 г. Нобеловата премия е дадена на Отто Варбург за откритието, че «Ракът има само една първопричина. Главната причина за рака е замяната на нормалното кислородно дишане на клетките с анаеробно (безкислородно)»,т.е., в клетката не постъпва кислород, което означава, че раковата клетка се страхува от кислорода и че може би ракът ще бъде победен тогава, когато се намери начин как в болната клетка да постъпва кислород.

3. по-голямата част от йода е необходима за неговата незаменима функция – санация на организма, нарастване на броя  и  поддържане на пълноценно функциониране  на макрофагите – стационарни и мобилни клетки-санитари, които атакуват и унищожават патогенни микроби, вируси, гъбички, както и вредни фактори  от околната среда:  радиация, химически отрови, замърсен въздух.  Йодът-санитар предпазва кръвносните съдове от спазми, възпаления и тромби, за да могат  усвоените от приетата храна биологично активни вещества  да стигнат до всяка една от клетките, като прави пътя за доставка и извеждане на токсините  от клетката проходим.  Йодът-антиоксидант носи отговорност за състоянието на мембраната на всяка една от клетките, като я предпазва от окисляване и атаки на микробите. Хормоните на щитовидната жлеза, свързани с рецепторите на пълноценно действащата  мембрана, задействат енергетичния обмен на клетъчно ниво. Тироксинът активизира дейността на над 100 фермента, които участват в усвояването на кислорода, влияе на доставката на аминокиселините, калция.

Без препоръчителната от  СЗО дневна доза на йод клетките, съответно организмът, не може да бъде здрав!

За бременни и кърмещи жени - 250 мкг, безопасна доза до 500 мкг,

За деца и ученици - 90-120 мкг, безопасна доза 180 мкг,

За възрастни - 150-200 мкг, безопасна доза 300 мкг.


Ирисова диагностика на бременна жена, която води здравословен живот. Прибор на ОПТИСАЛТ - Москва показва

токсично и паразитно натоварване на 24-те  основни органи, както и микроелементния баланс. Неинвазивен и безопасен начин

за проверка на здравето на бъдещи родители и бременните жени.

Ирисова диагностика

ВАЖНО:

При отсъствие  ПЪРВО: на патология на детеродните органи на бъдещите родители, ВТОРО: при отсъствие на възпалени 3, 4 и 5 прешлени на поясния отдел, които чрез периферните нерви на гръбначния мозък  свързват енергоимпулсите на хипофизата  с работата на половата система, ТРЕТО: токсично и паразитно натоварване на организмите заради дефицит на аминокиселини, макро и микроелементи, витамини, ензими, мастни киселини и качественна вода, зрели, пълноценни сперматозоиди и способна за оплодотворявване яйцеклетка дават началото на нов живот. Оплодотворяването, развитието, раждането – всичко това се контролира от  пълноценно работещите хипофиза, хипоталамус и главният диригент  на работата  на всички органи – щитовидната жлеза.

За пълноценната дейност на щитовидната жлеза, и не само за нея,  е необходим йод – от момента на раждане ежедневно 90-120 мкг за бебета и деца  до 150-250 мкг за възрастни, бременни и кърмещи жени.


На международна конференция, посветена на проблемите, свързани с дефицит на йод и използването  на "ЙОДИС-К" в решаването им, доктор Валентина Алексеевна Мальцева, завеждаща медицински санаториум "ФЕМИДА" в Евпатория, разказва за успешните резултати, постигнати за 21 ден при деца с ДЦП: към основното лечение се добавят през ден вани с "Йодис-к" и ежедневно - вътрешен прием .

"Плачевна нотка:  Не чува официалната медицина не чува, не чува. Въпреки, че през 2000 година  беше утвърден  документ: «"ЙОДИС-К" и "ЙОДИС-ВАНА"  в курортолечението».  С този документ Кримският Републикански научно-изследователски институт за физически методи на лечение и медицинска климатология "Сеченов" препоръчва  използването на  "ЙОДИС-К"  вътрешно и външно за обливане, вани, апликации и др.физитотерапевтични процедури... Аз ще споделя своя личен опит и     наработки при  използване на този изумителен продукт за подобряване състоянието на децата с ДЦП.  Децата с ДЦП - това са проблеми в световен мащаб. Те са  грижа на медици, психолози, педагози, социална медицина. Тези деца почти винаги са обречени на инвалидност.  И техните родители и близки през целия си живот носят този тежък кръст.

Говоря конкретно за група деца от град Ровно. При постъпването състоянието на всички е много тежко, почти всички са  в инвалидни колички. Към основното лечение на       нашите болни деца правихме през ден ВАНИ с ЙОДИС, общо 12 вани,  всеки ден им давахме да ПИЯТ ЙОДИС, при някой беше правена електрофореза с ЙОДИС.  След          21 ден майките на  тези дечица, почти винаги  с отворена уста и текуща слюнка, с изменения в психиката и поведението,  се хвалят: "Погледнете ни, ние вече не носиме лигавчета. Това е факт". Момиченце с диагноза слабоумие ме пита: "Може ли да вземем тази бутилчица  със себе си вкъщи, на мен ми хареса мириса на море". Това са резултати за 21 ден. Отслабват тежките болки в ставите и мускулите, спазмите. Пак повтарям, че към основното лечение ние добавихме 12 вани  с ЙОДИС и всекидневен прием вътрешно, и децата станаха абсолютно други. Родителите изразяват своята благодарност към разработчика и производителите на ЙОДИС, към санаториума. Ние още веднъж изразяваме надежда, че официалната медицина трябва да ни чуе и да знае, че този продукт може и трябва да се използва."Доц. Иван Чавдаров (http://www.blitz.bg/article/36469): "Бебета чакат с месеци за рехабилитация - половината развиват парализа!"

«Предотвратяването на йоддефицитните заболявания е толкова леко, че раждането даже на едно дете с умствени проблеми поради тази причина се явява престъпление.» (Анри Лабиусс, УНИЦЕФ, 1978)  -  епиграф към книгата «Повест за йодния дефицит» Basil S. Hetzel, 1989.  

Реших да помогна. Но официалната медицина в България, в лицето на чиновнички от МЗ,  ме помоли да не им предлагам "алтернативно лечение". Това, че СЗО  препоръчва от момента на раждане за бебетата дневна доза на йод 90-120 мкг, за недоносените два пъти повече, според тях излиза, че е алтернативно лечение. Губи се ценно време, защото до двегодишна възраст усилията за отстраняване на мозъчни нарушения при новородените са най-ефективни.

Йодната профилактика не лекува болести, възникнали вследствие на дефицита на йод. Тя ги предотвратява. Но как да стане, когато в България 1 ендокринолог средно се грижи за здравето на около 20 000 души  (www.endo-bg.com), а  детските ендокринолози са неравномерно  разпределени даже в ендемичните по отношение на йода райони: "Югозападна България е без нито един ендокринолог"09.11.2012 13:52; 24 часа онлайн; http://radiovidin.bnr.bg/Shows/Magazin/cvetovete-na-denq/Pages/Lipsvat-specialisti-za-diabetno-bolnite-deca.aspx


Американският  професор, акушер, гинеколог, ендокринолог Абрахам Г.Е. е стигнал до следните изводи:

" Дефицитът  на йод в хранителните продукти е форма на вътрешен биотероризъм."

"... Най-опасната форма на вътрешния биотероризъм е разпространение на йодофобна дезинформация..." 
 

Новини