Редките болести и обмяната на веществата ПДФ Печат Е-мейл

НАЙ-НОВАТА ИНФОРМАЦИЯ  ЗА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ  https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7727759


"Ако преди 100 години в Международния класификатор на болестите е имало 189 позиции, то в последната редакция те са вече 1967, а след обновяване на МКБ през 2015 година се очаква позициите да са не по-малко от 3500. И този ръст е предимно за сметка на редките болести" - разказва д-р Соколов.  "Най разпространени и трудно лекувани са  наследствените болести  на обмяната на веществата... Тези болести са над 2 хиляди... Проведени в Германия изследвания показават, че всеки пети пациент с ШИЗОФРЕНИЯ   фактически има наследствено нарушение на обмяната на веществата." http://www.mk.ru/social/2014/04/25/1020522-redkie-patsientyi-samyie-dorogie.html


Всяка болест, особено редките и наследствени, е тъжен факт в живота на хората, който може да бъде предотвратен!
Полагайте грижи и мислете всеки ден за своето здраве, от което зависи и здравето на бъдещите поколения. Не стигайте до момента, когато ще разберете, че страдате не само вие, но и вашите деца, внуци и правнуци, главно  заради дефицита на йод, особенно през периода на бременността.  Новороденото дете на здрави родители ще е физически и умствено добре развито, то няма как да бъде болно! Здрави ще бъдат и неговите деца и внуци!

22 - 29 април:  Световна седмица на първичните имунни дефицити.  Имунитет, вроден и придобит - това е способността на организма да спре атаката на микроби, вируси, токсини. Тази способност е в зависимост от клетъчното здраве. 

«Клетъчното здраве зависи от три фактора: постоянното постъпване на хранителни вещества, от кислорода и хормоните на щитовидна жлеза» (д-р Барнс). Т.е., за да е здрав нашият организъм ние трябва непрекъснато да мислим за здравето на милиардите клетки на нервната, мускулна, съединителна и епителна тъкан. На всяка една от тези клетки денонощно й трябва храна - биологично активни вещества (28 заменими и незаменими аминокиселини, 15 най-важни макро- и микроелементи, 12 витамина, 7 основни фермента, 3 незаменими мастни киселини, качествена вода (човешката кръв на 95%  се състои от вода, затова качеството и количеството на водата има огромно значение);  трябва й кислород, за да диша (кислороден глад на клетките настъпва при дефицит на йод, раковата клетка, например,  съществува само в безкислородна среда);  трябва й  пълноценна дейност на хормоните на щитовидната жлеза, за синтезирането на които е необходим йод,  плюс селен за тяхното качествено "узряване. Това гарантира равновесието между загиващите и новообразувани клетки, т.е. че няма нарушаване на обмяната на веществата и натрупване на токсини, които разрушават нашия имунитет.

В течение на 17 минути почти всичката кръв, която циркулира в нашия организъм, минава през щитовидната жлеза. В тази жлеза се намира най-добрият АНТИСЕПТИК - ЙОДЪТ, който, ако се приема ежедневно, убива всички устойчиви и неустойчиви микроби.


АУТИЗЪМ: психично заболяване, което засяга развитието на мозъка. Профилактиката е много по-ценна от диагностиката и  лечението, тя предотвратява страданията на децата и близките.  През последните години количеството на децата с диагноза аутизъм расте в геометрична прогресия. Световна седмица на първичните имунни дефицити:

Една от важните причини за болеста  е нарушената обмяна на веществата в нервната тъкан.

През 2013 година в Америка почти всяко 50-то дете е с такава диагноза. Ежегодно пациентите с тази диагноза стават на 7-10% повече. Експерти считат, че от аутизъм страда всяко 130-то момче и всяко 150-то момиче. Учени от университета в Масачузетс смятат, че след 10 години всяко второ дете в Америка ще е аутист.

Мнение на родители на болно дете: « Успоредно вървеше и процесът на осмисляне. В един момент точно разбрахме, че истинския механизъм на аутизма е  токсична зашлакованост  на нервните комуникации в главния и гръбначен мозък, причинени от ваксинации. Може би произходът на токсините е бил и друг, но важна беше мисълта, че по някакъв начин трябва да бъде направена детоксикация на детския организъм, за да се изчистят нервните клетки от натрупаните токсини и по такъв начин да се възстановят нарушените канали."  «Още един интересен момент: повечето деца с диагноза аутизъм страдат от стомашни разстройства, т.е.отсъствие на ензими, което води до натрупване на нови токсини.»


ЕПИЛЕПСИЯТА  е хронично заболяване на главния мозък, което се съпровожда с губене на съзнание и епилептични припадъци. Причините за възникването на болестта зависят от възрастта. При малките деца най-често причината за придобитата  епилепсия е кислородния глад на мозъчните клетки по време на бременността,  вродени церебрални проблеми, вътреутробни инфекции.


Болестта  АЛЦХАЙМЕР е свързана с  дегенерация и отмиране на нейрони в централната част на кората на главния мозък, която  обработва познавателната информация – сбор на  нова информация и нейното извличане от паметта. Причините могат да бъдат вирусни инфекции и натрупване на токсини, а не склероза на мозъчните клетки, при която нормалната нервна  тъкан се заменя на съединителна


ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ  представлява съвкупност на системи от органи. Органите представляват комплекс от тъкани - съединителна, епителна, нервна и мускулна, а те съответно са изградени от специализирани в едно направление клетки.  За да е здрав организмът трябва да са здрави клетките на всеки един от органите. Американският ендокринолог  d-r  Broda Otto Barnes е стигнал до извода, че за здравето на милиардите клетки в нашия организъм са необходими три фактора: 1.непрекъснато постъпване на биологично активни вещества (това са компонентите на скрития глад: аминокиселини, макро- и микроелементи, витамини, ензими, мастни киселини, качествена вода), 2. кислород, 3. хормоните на щитовидната жлеза.
Кислороден глад на клетките и понижена дейност на щитовидната жлеза настъпват при дефицит на йод. За синтезиране на хормоните на щитовидната жлеза отива само част от ежедневно постъпващия йод. Затова ако при изследване се окаже, че нямате проблеми с хормоните на щитовидната жлеза, това не означава, че организмът няма нужда от препоръчителната дневна доза.


Защото по-голямата част от йода е необходима за втората му незаменима функция - санация на организма,  създаване и поддържане на пълноценното функциониране на макрофагите - стационарни и мобилни клетки-санитари, които атакуват и унищожават патогенни микроби, вируси, гъбички и с това ускоряват регенерацията на клетките.

Йодът е и един от микроелементите, който играе важна роля за състоянието на кръвоносните съдове, които имат задължение да доставят биологично активните вещества, кислорода и други жизненно важни субстанции до клетката и извеждането на отпадъците от нея. Именно йодът е елементът, който ще направи пътя проходим, като  се справи със спазми на съдовете, настъпили в резултат на интоксикация,  с възпалителни процеси и тромби.

Йодът-антиоксидант носи отговорност и за състоянието на клетъчната мембрана, чрез която биологично активните вещества трябва да постъпят в клетката, като я предпазва от окисляване и атаки на микроби. Рецепторите на пълноценно действащата мембрана, съединени с хормоните на щитовидната жлеза, дават нареждане на всяка една от милиардите  клетки да започне енергейния обмен. Хормонът на щитовидната жлеза - тироксин, активизира дейността на над 100 фермента, които участват в усвояването на кислорода - единият от трите главни фактори за клетъчното здраве.


Ежедневно постъпващият в организма ЙОД, освен, че поддържа пълноценната дейност на щитовидната жлеза и нормалната обмяна на веществата, той помага в снабдяването на клетките с кислород, интензивно чисти кръвта от вирусна, бактериална, паразитна и гъбична инфекции, от хранително, алкохолно и наркотично отравяне, от вредните примеси на околната среда, напълно неутрализира радиацията, сваля напрежението и стреса, укрепва имунитета.  Силен имунитет= крепко здраве!


Съгласно  Международната конвенция за правата на детето  всяка бременна има право на ЕЖЕДНЕВНА адекватна употреба на йод  - 200 мкг йод,  за обезпечаване на безпроблемна бременност и раждане на физически и умственно здрави деца, и всяко дете има право на ЕЖЕДНЕВНО, от момента на раждане до 2 годишна възраст,  адекватно снабдяване с йод - 90 мкг-120 мкг (за недоносените 2 пъти повече) за обепечаване на нормалното му развитие, за пълноценен живот и репродуктивно здраве - до този срок усилията за отстраняване на мозъчни нарушения при новородените са най-ефективни. 
През  2007 година експерти на СЗО отчитат, че не намалява, а расте количеството на проблемни  новородени  и приемат важно  решение - да увеличат препоръчителната доза на йод за бременни от 200 мкг на 250 мкг - "за да бъдат предотвратени нарушения в развитието на мозъка при бъдещите поколения деца в цял свят".


ФАП

http://www.blitz.bg/article/34083 - "Кое заболяване най-много ви разтревожи? - Страданията на хората с фамилна амилоидна полиневропатия не оставят никого равнодушен. В света има около 8-10 хиляди болни, стотина от тях са българи. Обърнах внимание на факта, че при тези болни става въпрос за мутация в ген за транстиретина, протеин, който транспортира ретинол и тироксин - хормон с влияние върху дейността на нервната система, секретиран от щитовидната жлеза. За синтезирането му е необходим йод. Питам се защо именно Югозападна България е с най-много болни от тази болест? Защото това е най-ярко изразеният йоддефицитен район в България. Няма йод, няма пълноценен тироксин, има патология в самия транстиретин и това е трагедия за цели семейства. Сега вече е късно да се търси от коя баба е започнала трагедията. Но е ясно, че не е паднала от небето. Начало е имало, и то е свързано с дефицита на йод, особено по време на бременността.
- Ще помогнат ли медикаментите? - Смятам, че няма да помогне скъпоструващото лекарство за това заболяване, независимо че вече е включено в Наредба 38. Вероятно ще облекчи болките, но причината ще си остане. И трагедията ще продължава, броят на болните ще расте, защото проблемната баба вече има не само деца и внуци, но и правнуци, може би и праправнуци."
Фактът, че в този район почти няма детски ендокринолози, навежда на мисъл, че лекарството за 18 734 евро месечно, вече включено в Наредба 38, скоро може да потрябва за много повече хора. Дано да не съм права. (Петрунка Сафронова)

--------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.bgsever.info/interwu/2009/33-Trifon-Mihajlov.htm Доц. Михайлов, разкажете нещо повече за бъбречната болест, която разгадавате дълги години.
- Балканската ендемична нефропатия (БЕН) е нова болест в човешката патология. Открита и описана е за първи път от д-р Йото Танчев и екип от болницата във Враца през 1956 година. В началото я наричат врачански нефрит. Среща се само на Балканския полуостров - в България, Румъния и Сърбия. При това в съседни райони по течението на среден Дунав. В България - само във Врачанско и Монтанско. Във Врачанско - в 25 села, а в Монтанско - в 5 - Белотинци, Николово, Живовци, Горно Церовене и Митровци. В западната ни съседка - между реките Морава, Сава и Колобара до Славонски брод в Хърватия. В Румъния се среща в областта на Турну Северин и по река Караш и село Караш. В едни от селата болестта се среща често, в други - има и здрави, и болни фамилии. Например в село Бели Извор от 52 фамилии само 2 са здрави, останалите 50 - боледуват. В село Вировско, Врачанско, от 48 фамилии само 3 са ендемични, 45 не боледуват от БЕН. Аз започнах изследванията си от тук - защо едните боледуват, а други - не, след като всички живеят при еднакви климатични, битови и трудови условия."

 
 

Новини