Диабет и дефицит на йод ПДФ Печат Е-мейл

14 ноември -  Световен ден за  борба с диабета


ДИАБЕТЪТ Е НАЧИН НА ЖИВОТ, А НЕ БОЛЕСТ. СПАСЕНИЕТО Е В ТРИТЕ Д - ДИСЦИПЛИНА, ДИЕТА И ДВИЖЕНИЕ.


 При захарен диабет тип 1 става въпрос за понижено изработване на инсулин от ендокринните клетки на панкреаса, предизвикано от разрушаването на тези клетки под влияние на патогенни фактори – вирусни инфекции, паразити, стрес и др. Това се случва при слаба имунна система независимо от възрастта, но напоследък  расте числото на болните деца и младежи до 30 г. Имунитет, вроден и придобит - това е способността на организма да спре атаката на микроби, вируси, токсини.


При захарен диабет тип 2 панкреасът изработва инсулин, но клетките в организма не го възприемат, защото при затлъстяване се променя структурата, количеството и функциите  на рецепторите на мембраната. Рецепторите губят способността за взаимодействие с  хормона, който трябва да пренесе захарта от кръвта в клетките. Ръст на мастните клетки, затлъстяването на хората - всичко това се провоцира също от натрупаните в организма токсини.

Каква е ролята на дефицита на йод при диабета? И в двата случая причинате е в нарушената обмяна на веществата, като следствие токсините в организма  се увеличават. За пълноценната обмяна веществата трябва да е пълноценна дейността на щитовидната жлеза. За това е нужен йод - ежедневно постъпващ,  в зависимост от възрастта от 90-100 мкг за малките деца до 150-250 мкг за възрастни, бременни и кърмещи жени. И вместо да плашат хората с излишен йод,  лекарите трябва да напомнят за ежедневната нужда от този микроелемент, защото от състоянието на щитовидната жлеза зависи здравето на целия организъм. 

Но ако в страната  един ендокринолог носи отговорност за здравето средно на 20 000 души, а детски почти няма, то тогава числото на страдащите, за съжаление, ще расте..


Ежедневно постъпващият в организма йод, освен че поддържа пълноценната дейност на щитовидната жлеза и помага в снабдяването на клетките с кислород, той интензивно чисти кръвта от вирусна, бактериална, паразитна и гъбична инфекции, от хранително, алкохолно и наркотично отравяне, от вредните примеси на околната среда, изцяло неутрализира действието на радиацията, сваля напрежението и стреса.

Човешкият организъм представлява съвкупност на системи от органи. Органите представляват комплекс от тъкани - съединителна,  епителна,  нервна и мускулна, а те съответно са изградени от специализирани  в едно направление клетки.  За да е здрав организмът трябва да са здрави клетките на всеки един от органите. Американският ендокринолог  d-r  Broda Otto Barnes е стигнал до извода, че за здравето на милиардите клетки в нашия организъм са необходими три фактора: 1.непрекъснато постъпване на биологично активни вещества (това са компонентите на скрития глад: аминокиселини, макро- и микроелементи, витамини, ензими, мастни киселини, качествена вода), 2. кислород, 3. хормоните на щитовидната жлеза.

Кислороден глад на клетките и понижена дейност на щитовидната жлеза настъпват при дефицит на йод. За синтезиране на хормоните на щитовидната жлеза отива само част от ежедневно постъпващия йод. Затова ако при изследване се окаже, че нямате проблеми с хормоните на щитовидната жлеза, това не означава, че организмът няма нужда от препоръчителната дневна доза.

Защото по-голямата част от йода е необходима за втората му незаменима функция - санация на организма,  създаване и поддържане на пълноценното функциониране на макрофагите - стационарни и мобилни клетки-санитари, които атакуват и унищожават патогенни микроби, вируси, гъбички и с това ускоряват регенерацията на клетките.

Йодът-санитар  е и един от микроелементите, който играе важна роля за състоянието на кръвоносните съдове, които имат задължение да доставят биологично активните вещества, кислорода и други жизненно важни субстанции до клетката и извеждането на отпадъците от нея. Именно йодът е елементът, който ще направи пътя проходим, като  се справи със спазми на съдовете, настъпили в резултат на интоксикация,  с възпалителни процеси и тромби.

Йодът-антиоксидант носи отговорност и за състоянието на клетъчната мембрана, чрез която биологично активните вещества трябва да постъпят в клетката, като я предпазва от окисляване и атаки на микроби. Рецепторите на пълноценно действащата мембрана, съединени с хормоните на щитовидната жлеза, дават нареждане на всяка една от милиардите  клетки да започне енергетичния обмен.  Попадналият вътре в клетката микроелемент йод в йонна форма активизира дейността на ферментите и увеличава употребата на килород, единият от трите главни фактори за клетъчното здраве.

Без препоръчителната от експертите на СЗО дневна доза на йод организмът не може да бъде здрав. Но тази доза е само минимумът, необходим за предотвратяване появата на гуша. Тя не отчита потребностите на щитовидната жлеза и  целия организъм. Тя не отчита и токсичната среда, в която живеем. 

БЕЗОПАСНИЯТ ЙОД ТРЯБВА ДА ПОСТЪПВА С ХРАНАТА И ВОДАТА В МНОГО ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА отколкото препоръчителната от СЗО дневна доза 150 мкг  - това е минимумът, който предотвратява появата на гуша.  Щитовидната жлеза е само една от многото жлези и тъкани, които имат нужда от йод. Другите органи, които поглъщат много йод са млечните жлези (малко по-малко от щитовидната жлеза),  в по-малки количества  йод е необходим за клетките на яйчници, шийката на матката, кръв, лимфа, кости, стомашната лигавица, слюнчени жлези, надбъбречни жлези, простатата, дебелото черво, тимус, белите дробове, пикочния мехур, бъбреци, кожа.

Експертите на СЗО считат за безопасна дозата в 1000 мкг йод. Японците приемат ежедневно 10 000 - 13 000 мкг алиментарен йод.


ИНСУЛИН ПРИ ДИАБЕТ ВТОРИ ТИП УДВОЯВА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ. 

https://www.liveinternet.ru/users/zdorovie_russian/post357582807?fbclid=IwAR0wG30Nh-dsGDKSJSByvasKj9gDM8-OwhuO3OdbhdGWnyu0LuTKs06OEX0


Оценка
-0 +3

 
 

Новини