Главная страница
Петрунка Асенова Сафронова


 • БЛАГОДАРЯ
 • - на украинския академик Василий Мелниченко – участник в ликвидацията на Чернобилската авария, впоследствие разработил технологията за обогатяване на вода с йони на йод, за да помогне не само на себе си, но и на милиони по света;
 • - на Анатолий Ярощук и неговата команда - производители на «ЙОДИС-К»;
 • - на Олга Курелчук – директор на международната программа «ЙОДИС-К»
 • - на Екатерина Баландина – к.м.н., педиатър, имунолог, морфолог, която  в началото на октомври 2008  ми даде в ръцете бутилка «ЙОДИС-К» - чудо-вода, с която от тогава не се разделям, защото запомних думите й: "Ако клетките не се изчистят от отровите, то никакви венозни разтвори няма да спасят организма от лошо самочувствие. Йодис - досега не е имало такъв продукт, който така моментално да чисти клетките от токсините». Нейният микроскоп винаги казва само истината;
 • - на Манол Николов – първият българин, опитал и оценил силата на киевската «Йодова вода», вносител на «ЙОДИС-К» от 2005 г.

Петрунка Асенова Сафронова, управител на "ЙОДИС ЦЕНТЪР" ЕООД (ЕИК 201807956), ексклузивен представител на "ЙОДИС-К" за България

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. Тел. (02) 973 85  60  и  +7 903 975 78 76 VIBER, WHATSAPP


Аз съм щастлива жена - надхвърлила седемдесетте, но живея без диети, лекарства и болници. И по този повод съм благодарна на още няколко човека – на д-р Петър Найденов и неговите приятели от «АкваСорс», с чието съдействие през 2003 година разбрах, че здравето ни зависи преди всичко от нас самите. И затова всеки път, когато почувствам дискомфорт, се опитвам да си спомня какво ядох и пих през последните часове, с какво съм нарушила самочувствието си. В такива случаи, докато клетките не се изчистят от токсините,  лекарства и системи трудно ще помогнат на организма да се възстанови. Гладът, свързан с храната може да бъде залъган, скритият клетъчен глад - никога.

Началото на която и да е болест е свързано с отслабване на имунната система. Състоянието на имунната система на 70% зависи от йодния статус на организма. Затова една от първите  стъпки за укрепване на здравето трябва да е проверката на отделяния с урината йод - цифрата трябва да бъде над 100 мкг и за възрастни и за деца. Този минимум отчасти гарантира нормална дейност на щитовидната жлеза и нейните хормони, което означава и нормална обмяна на веществата.

Нашето здраве на 60% зависи от това какво ядем и пием, на 20% - от състоянието на околната среда, 10% - от наследственността, и само 10% са в зависимост от нивото на здравеопазването и лекарите.

Желанието ми е да  споделя с вас това, което  научих за йода и неговата стратегическа роля за нашето здраве.

Искам  веднага да уточня: аз се прекланям  пред учените и практикуващите лекари, които със своите  знания и възможности лекуват хората. Аз не съм лекар, не боравя с медицински термини. Споделям и популяризирам на достъпен език неща, които считам, че могат да помогнат на деца и възрастни да бъдат здрави и щастливи без лекарства. Аз съм за профилактика вместо лечение. 

За моята връзка с дефицита на йод:

Родена съм  две години след смъртта на второто едногодишно дете на моите родители. Като поотраснах разбрах, че в семейството на едната ми леля расте момче  с детски паралич, не ДЦП. От тогава помня думата нивалин и приказката за болното момиче, което се подобрило, след като случайно  изпива водата от чашката с кокичета, която родителите  оставили на масата до леглото. Моят братовчед почти непрекъснато живееше в Момин проход, завърши техникум в Радомир, цял живот ходи с  бастунче. Бях на 6 г.когато  в семейството на другата ми леля се появи 5-месечно бебе. От възрастните чух и запомних думата бездетна. В нашето малко селце по това време още няколко семейства осиновиха деца. По-късно внук на моя вуйчо се роди почти сляп.  Дъщерите на моята сестра са коренно различни по тегло, т.е с  ясни ендокринни проблеми, по-малката даже по време на бременност рядко превишаваше 45 кг. Второто й дете се  роди в началото на 7 месец – 950 г и 29 см.  Красивото ни момиче пее, танцува. Здраво и щастливо благодарение на грижите на доктор Таня Симеонова и нейните колеги. Вече щастлива майка на момиченце, родено по естествен път на датата на термина.

Защо ви отнех няколко минути с фамилни истории?  Почти 40 години живея с възли на щитовидната жлеза. И като обединявам цялата тази информация разбирам, че любимите ми баби са предали нещо негативно на дъщерите и синовете си, те на нас, ние – на своите. Особенно през последните години непрекъснато търся информация може ли да бъде сложен край на подобни неприятности. Моите последни над 20 години се делят на периоди до 2003 и след нея. Не искам да си спомням за това, което беше до 2003.

Обидното е, че почти през цялото време  свидетел на моите страдания е била книга, която някой разумен човек ми е подарил «Закони на пълноценното хранене» (Мая Гогулан) . На 1 стр. е написано: Боледуваме по 2 причини. Първо: заради лошото качество на кръвта, свързано с храната, течностите, които приемаме, въздуха, начина на живот. Второ: заради лошата циркулация на кръвта, свързана освен със състоянието на кръвоносните съдове, също и с проблемни прешлени, когато органите, които са разположени срещу тези повредени прешлени недополучават в течение на деня биологично активни вещества, кислород, енергоимпулси …Например: възпалени 3, 4 и 5 прешлени на поясния отдел, които чрез периферните нерви свързват гръбначния мозък с работата на половата система, могат да бъдат причина за безплодие. Защото главният енергоинформационен канал, който върви по гръбначния мозък, непълноценно функционира и като следствие в половата система не постъпват импулси от хипофизата. Ако младите  нямат патологии на детеродните органи, а бременност не настъпва, втората важна причина могат да бъдат именно тези изкривени прешлени - рентген ще покаже тяхното състояние. Разумно е с това да се започват анализите при проблемните двойки.  А третата важна причина - това е токсично натоварване на кръвта, съответно клетките, с което йодът, ако постъпва ежедневно, се справя отлично. 

Още нещо за бременността. Жена с дефицит на йод (хипотиреоза) трудно може да забременее. Статистиката показва, че такива случаи са само около 0,3%. При половината от тях бременността завършва със спонтанен аборт, а останалите раждат деца с физически и умствени, а в бъдеще и репродуктивни проблеми. Йодната профилактика е от много голямо значение именно през първия триместър. Ако бременността не е планирана, за което се изисква поне три месеца подготовка на организмите на бъдещите родители, а е подарък от Бога, това означава,  че ежедневните препоръчителни дози на йод са необходимост за цял живот -  това е същината на нашето здраве и гаранция за здрави поколения.

Защото за развитието на плода, докато не започне да се формира неговата щитовидна жлеза, и даже след като тя бъде сформирана, единствен източник на йод е този йод, който циркулира в кръвта на майката.

Ако бременната изпитва недостиг на йод през първия триместър, когато вървят най-важните процеси на формиране на главния мозък, на нервната система на плода (през 3-4 седмица) и други жизненно важни системи, то бъдещото дете ще сподели участта на глухонемите, физически и умственно изостаналите. Ендокринни проблеми през първите седмици на бременността увеличават риска за порок на сърцето на новороденото. Често през тези първи съдбоносни за здравето на плода седмици жената може и да не знае за настъпилата бременност. При планирана бременност  специалисти препоръчват йодната профилактика да започва поне три месеца преди зачатието, а препоръчителната ежедневна доза на йод да се поддържа задължително по време на бременността и кърменето.

През втория триместър, дори когато вече заработи щитовидната жлеза на плода, пак майката трябва да я обезпечи с йод за нормалното и функциониране. През този период йодът и хормоните на щитовидната жлеза са нужни за развитието на плода, белия дроб и структурите, които са отговорним за адаптацията на детето след раждане. Именно от този етап произтичат причините за ранната детска смъртност, особено през първия месец след раждането.

При недостиг на йод през третия триместър бременността става още по-проблемна, защото йодът освен за пълноценната дейност на щитовидната жлеза и развитието на плода е нужен за интензивно чистене на кръвта от токсините на двата (трите) организма. Токсемия – това е самоотравяне на организма от попадналите в кръвта токсини, които тя разнася по цялото тяло на майката и плода. Ако тези токсини не се изхвърлят своевременно ще настъпят опасни усложнения както при майката, така и при плода – мозъчни, бъбречни, увреждания на черния дроб и др. Така се стига до прееклампсия и до еклампсия.А това е историята на моята приятелка Мария. Още през 2000 година тя отлично знаеше, че има здравословни проблеми. Оперираха я в началото на юни 2004. След 7 години заключението беше, че нещата са наред. И тук искам да спомена, че след операцията, не на последно място помогна и предложението на лекуващата лекарка в продължение на три месеца на 1, 3, 5, 7 и 9 число да си слага «имунофан» - инжекциите са 5 в упаковка. След три месеца почивка – отново. НО през декември 2015 стана ясно за неочакваната беда – метастази във всички кости, включително и в черепа. Последва агресивна химия, която свали хемоглобина до 60 и влоши състоянието. Започна борбата за вдигане на хемоглобина минимум до 90, за да се възобнови химията. Освен изписваните лекарства Мария ежедневно изяждаше половин нар, няколко лъжички от сместа лимон, мед и джинджифил, и в течение на деня изпиваше литър и половина вода, в който от сутринта добавяше минимум 2 000 мкг йод + 150 мкг селен - и двата микроелемента са в йонна форма на водна основа. Раковата клетка живее  в анаеробна среда. За да се възстанови нормалното кислородно дишане, трябва йод (плюс селен), за синтеза на тироксина, който активизира дейността на над 100 фермента, които участват в усвояване на кислорода - единият от трите главни фактора за клетъчното здраве. Дозите вече са два пъти по-малко. Хемоглобинът в началото на декември 2017 е 120 единици. А метастазите вече ЧЕТИРИ  ГОДИНИ  остават без промяна. Главното е, че не се увеличават. Бедата ни помогна да разберем за наистина стратегическото значение на микроелементите, конкретно на йода и селена, особено когато са в йонна форма в един продукт.

Не мога да не спомена и за Кимдан 2, който пролетта и лятото на 2019 г. придаде нови сили на моята близка. Продукт от Северна Корея, който съдържа полизахариди и аминокиселини на ферментирал червен кесонски женшен  (Kaesong koryo insam),  влияе на регенерацията на клетките, възстановява тъканите, укрепва имунитета и стимулира организма да изработва собствен интерферон.  

Защо споделям информацията за йода. Вече бях чела, че ракът на млечната жлеза възниква при дефицит на йод. В статията на Габриела Сегура: «Скрита информация за йода, който може кардинално да промени живота ви!», като първи болести, свързани с недостига на йод, са указани:

 • рак на гърдата
 • рак на щитовидната жлеза
 • рак на яйчниците
 • рак на матката
 • рак на простатата… и т.н.

Доктор Guy E. Abraham - един от водещите в света изследователи по йода, предполага, че дневната норма на  йод, необходим и достатъчен за цялото тяло,  е 13 мг/ден, т.е. около 13 000 мкг. ..  Щитовидната жлеза, за да се поддържа достатъчно ниво на йод,  се нуждае ежедневно от около 6 мг (6 000) мкг на ден. Млечната жлеза има нужда най-малко 5 мг (5 000 мкг) йод, като около 2 мг (2 000 мкг) йод остават за нуждите на други тъкани.

Препоръчителната от СЗО дневна доза на йод, в зависимост от възрастта от 100 мкг до 150 мкг, е минимумът, който предотвратява появата на гуша. С въвеждането на понятието "йоддефицитни заболявания" СЗО още веднъж почертава, че при дефицит на йод страда не само щитовидната жлеза, и че проблемите при нея не са единствените и най-страшни за организма. За здравето на всяка една от милиардите клетки на нервната, мускулна, епителна и съединителна тъкан, ежедневно е необходим много повече безопасен йод, който трябва да постъпва с храната и водата. Експертите на СЗО определят за безопасна дневна доза 1000 мкг йод.

Медицинска "ЙОДОФОБИЯ" 
Според д-р  Guy E. Abraham, "медицинска йодофобия", т.е.,  неоснователен страх от употреба и предписване  на препоръчителните дози на неорганичен, нерадиоактивен йод/йодид,  в комбинация с препятстване провеждането на  важни клинични изследвания  за дневната норма на йод, необходим за оптимално физическо и психическо здраве, може да бъде причина за човешка смърт и страдания,  по-мащабни от времето  на двете Световни войни.

Да. Без съмнение, клинични изследвания, т.е., проверка на йодния статус при хора с тежки диагнози, би помогнал на специалистите по-бързо да се ориентират при определяне на състоянието на болните. Отделяният с урината йод при деца и възрастни трябва да е над 100 мкг/л. Ако този показател е около 50 мкг\л - това означава наличие на сериозни проблеми, под 20 мкг/л - става въпрос за критично състояние.

България е ендемична по отношение на йода територия, особено югозападната част. Мащабни американски изследвания показват, че организмът усвоява само около 10% от йода в солта. Докога ще се заблуждаваме, че в страната няма дефицит на йод благодарение на йодираната сол, а йоддефицитните заболявания са сведени до 2.8%. В Европа тази цифра е над 72% -  съгласно данни на приключилия на 1 юни 2018  в 24 страни мащабен тригодишен европейски проект EUthyroid. На картата на проекта България не е отбелязана за страна, в която се провеждат изследвания (но има посочен български координатор на проекта). Това е пагубно за здравето на деца и възрастни, съответно за бъдещето на нацията, което се изразява в задълбочаващата се демографска криза.През  2003 г.  се запознах с една чудесна възрастна лекарка.  Д-р Баландина вярва в това, което показва нейният микроскоп. Тя следи появата на нови продукти и хранителни добавки.  Ако даден препарат чисти клетката  от токсини – значи той е нужен. «Купи си "Йодис", къпи се в "Йодис"». Почти 2 години, при редките срещи, тя ми напомняше тези думи, защото знаеше моите проблеми. На 1 октомври  2008 просто дойде в офиса и ми предаде в ръцете бутилки с "Йодис". До вечерта прерових  информацията за  уникалния продукт, разбрах, че водата е еднакво полезна и безопасна за хора, птици, животни и растения. Фактът, че нашето любимо папагалче, което повече от година само щъкаше по клетката, след два месеца отново полетя, доказва, че ежедневното постъпване на йод гарантира пълноценна дейност не само на щитовидната жлеза, но и на сърцето и всички останали органи.

В Анотацията на продукта е написано: Най-опасните заболявания, предизвикани от недостатък на йод в организма са: мъжко и женско безплодие, спонтанни аборти, раждане на недоносени или мъртви деца, раждане на деца с тегло под нормата, глухонемота, късогледство, умствена изостаналост, остри психични заболявания, кретинизъм.

Прочетете:  http://jodiscentr-bg.com/index.php/2012-10-21-18-55-06

Всеки трябва да знае, че ежедневно постъпващият в организма  С ХРАНАТА И ВОДАТА БЕЗОПАСЕН ЙОД сваля напрежението и стреса, поддържа пълноценната дейност на щитовидната жлеза и като следствие нормализира обмяната на веществата, интензивно чисти кръвта от вирусна, бактериална, паразитна и гъбични инфекции, от хранително, алкохолно, никотиново и наркотично отравяне, от вредните примеси във въздуха, изцяло неутрализира действията на радиацията.

В течение на 17 минути почти всичката кръв, която циркулира в нашия организъм, минава през щитовидната жлеза. В тази жлеза се намира най-добрият антисептик - ЙОД, който ако се приема ЕЖЕДНЕВНО, убива всички устойчиви и неустойчиви микроби!

Още веднъж повтарям - това е било основание през 1983 година да бъде въведен термин "йоддефицитни заболявания", с което се подчертава, че при дефицит на йод страда не само щитовидната жлеза, и проблемите при нея далеч не са най-страшни и съдбоносни.

Експерти на СЗО обявяват за безопасна ежедневна доза 1000 мкг йод. Препоръчителните ежедневни дози

за бременни и кърмещи жени - 250 мкг, безопасна 500 мкг;

за бебета и деца - от 90 до 120 мкг, безопасна - 150 мкг;

за възрастни - 150-250, безопасна 1000 мкг йод.

Но това трябва да е продукт, в който йодът е представен в безопасна форма или йод в йонна форма на водна основа, който безпроблемно се извежда от клетките без да се натрупва и причинява вреда на здравето. Обогатяването на водни разтвори с йони на микроелементи е ново важно направление в борбата за опазване на здравето. Особено когато става въпрос за микроелементите йод и селен - първият е необходим за синтезиране на хормоните на щитовидната жлеза, вторият отговаря за тяхното качествено узряване.

"КЛЕТЪЧНОТО ЗДРАВЕ  зависи от три фактора: постоянното постъпване на хранителни вещества, от кислорода и от хормоните на щитовидна жлеза» - счита американският професор-ендокринолог Broda Otto Barnes.

 

Т.е., за да е здрав нашият организъм ние трябва непрекъснато да мислим за здравето на милиардите клетки на нервната, мускулна, съединителна и епителна тъкан. На всяка една от тези клетки денонощно й трябва ХРАНА - биологично активни вещества от приетата и преварена храна (аминокиселини,  макро- и микроелементи, витамини,  ферменти, незаменими мастни киселини, качествена вода - човешката кръв на 95%  се състои от вода, затова качеството и количеството на водата има огромно значение);  трябва й КИСЛОРОД, ЗА ДА ДИША, (хормонът тироксин активира дейността на над 100 фермента, които участват в усвояване на кислорода, т.е., кислороден глад на клетките настъпва при дефицит на йод, раковата клетка съществува само в безкислородна среда);  трябва й  пълноценна дейност на ХОРМОНИТЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА, за синтезирането на които е необходим ежедневно постъпващ с храната и водата БЕЗОПАСЕН ЙОД, плюс селен за тяхното качествено "узряване".  Това гарантира равновесието между загиващите и новообразувани клетки, т.е. че няма нарушаване на обмяната на веществата и натрупване на токсини, които разрушават нашия имунитет и водят до тежки диагнози.

 

Микроелементът йод е стратегически важен и в трите фактора, от които зависи клетъчното и нашето общо здраве.

 

«ЖИВОТЪТ, КОЙТО ПОЛУЧАВАМЕ НЕ Е КРАТЪК, НИЕ САМИ ГО ПРАВИМ ТАКЪВ» - е написал мъдрият Сенека.

 
 

Новини

Вход